Spelregels
De spelregels kun je hier downloaden in pdf-formaat.
Bekijk kaarten

Ervaringen
Geweldig handvat bij mentorgesprekken
Ik heb het Leer- en Ontwikkelingsspel ingezet tijdens mentorgesprekken met 4 havo leerlingen. Ik speelde het spel steeds met een groep van 6 leerlingen. Het is me uitstekend bevallen. Niet alleen vergroot het spel het inzicht van de leerlingen in de eigen manier van denken en leren, het vergroot ook het inzicht van de docent: Past mijn didactiek wel bij de manier van leren van de leerlingen? Ik merkte dat de groepsgesprekken ook goed waren voor de onderlinge band tussen de leerlingen. Ze leren elkaar beter kennen en krijgen meer begrip voor elkaar. Doordat de gesprekken in een groep plaatsvonden, konden ze hun eigen leerstijl, valkuilen en sterke punten vergelijken met hun klasgenoten. Dat droeg bij aan vergroting van hun zelfinzicht. Als mentor leerde ik mijn leerlingen ook beter kennen dan vanuit 1 op 1 gesprekken. Tegelijkertijd leggen de groepsgesprekken gevoeligheden bloot, die verder besproken kunnen worden in een 1 op 1 gesprek. Het spel vergroot dus het inzicht van zowel docent als leerling en biedt de docent een geweldig handvat bij het voeren van mentorgesprekken.
Anke Hamstra, docent maatschappijwetenschappen Etty Hillesum Lyceum Deventer, ankehamstra@concepts.nl
Spel geeft veel inzicht
Ik gebruik het Leer- en Ontwikkelingsspel veel in mijn Remedial Teaching en Kindercoach praktijk. Als coach haal ik veel informatie uit het werken met de kaartjes. Vaak begin ik mijn begeleiding met dit spel om kinderen (vanaf 9 jaar) inzicht te geven in:
- hoe ze leren, wat hun voorkeurszintuig is: auditief, visueel, kinesthetisch (manieren van leren),
- om te kijken welke vaardigheden ze al benutten om goed te kunnen leren (leervaardigheden),
- om te kijken wat hun (intrinsieke) leermotivatie is (leermotieven),
- wat ze nodig hebben om goed te kunnen leren (leervoorwaarden),
- wat hen juist in de weg staat om goed te kunnen leren (leerbelemmeringen).
De kinderen kiezen zelf de kaartjes die bij hen passen. Samen maken we een mindmap om het hele verhaal in kaart te brengen. Deze mindmap gebruik ik vaak in overleg met ouders en/of leerkrachten om uit te leggen wat voor deze leerling belangrijk is om tot leren te komen. Het spel geeft veel inzicht en kan soms net even het verschil maken. Doordat de leerkracht zijn/haar manier van uitleggen bijvoorbeeld net iets aanpast (meer visueel taalgebruik/meer voorbeelden), zodat de leerling de lesstof wel pakt.…. Wel moeten er, wanneer je het voor kinderen gebruikt een paar kaartjes uit het spel gehaald worden.
Omdat het spel er ook in het Engels is, ben ik van plan om het in maart/april mee te nemen naar Kenia. Ik ga hier op werkbezoek bij een Stichting met drie weeshuizen waarbij twee basisscholen en een highschool aangesloten zijn. Aan de leerkrachten van deze stichting ga ik les geven over leren leren en uitleg geven over mindmaps. Ter verwerking van de theorie wil ik dit spel gebruiken. Samen met de leerkrachten wil ik door dit spel ontdekken wat hun manier van leren is. De leerkrachten kunnen dan het spel weer bij de kinderen inzetten.
Dorine Lycklama à Nijeholt, Remedial Teaching en Kindercoachpraktijk, www.bekijkheteven.nu