De schatkist van je verborgen kwaliteiten

Geplaatst door Peter Gerrickens op dinsdag 11 juni 2019

De vorige maand is ons nieuwe spel, het ´Verborgen Kwaliteiten Spel´ verschenen. Het blijkt dat vrijwel iedereen een ´schatkist´ heeft waarin (deels) verborgen kwaliteiten liggen opgeslagen. Het spel nodigt je uit deze schatkist open te maken en de inhoud ervan te onderzoeken. Het gaat daarbij om kwaliteiten die uit het zicht zijn geraakt, waarvan je niet (meer) wist dat je ze had

De basis van dit spel wordt gevormd door 33 vragen, waarvan de antwoorden kunnen leiden naar (deels) verborgen kwaliteiten van jezelf. Uit deze vragen kies je er zelf 5 of 6 die je aanspreken. Daarover ga je in gesprek. Dat levert vaak verrassende uitkomsten op. Zo koos een 19-jarige ROC-studente die was vastgelopen in haar studie als vraag: welk aspect van je opvoeding had je liever anders gezien? Ze antwoordde: ´Ik kreeg vroeger steeds te horen dat ik er niet had moeten zijn. Ik voelde me daardoor waardeloos´. De vervolgvraag was: welke kwaliteit van jezelf kwam daardoor in de knel? Ze zei: ´Al mijn kwaliteiten. Ik heb heel lang het idee gehad dat ik nergens geschikt voor was, geen kwaliteiten had. De laatste tijd begint dat gelukkig te veranderen, maar ik heb daarin nog wel wat stappen te zetten´.

Een ander voorbeeld betreft een loopbaancoach. Zij koos de vraag: wat was voor jou een keerpunt in je leven? Ze antwoordde: ´Voor mij was dat het moment waarop ik op 15-jarige leeftijd gekozen werd als klassenvertegenwoordigster, zonder dat ik me daarvoor kandidaat had gesteld. Ik was heel verbaasd dat anderen de daarvoor benodigde kwaliteiten in mij zagen. Deze rol ging mij goed af, waardoor ik gaandeweg steeds meer vertrouwen in mijn kwaliteiten kreeg. Nu – 35 jaar later – kan ik zeggen dat deze ervaring voor mij erg belangrijk is geweest´.

Een van de deelneemsters aan de training ´Verborgen Kwaliteiten´ vertelt: ´Mijn organisatie werkt onder andere met mensen met psychische problemen. In een belangrijke methodiek waar wij mee werken, is de centrale vraag: welke kwaliteiten zette je vroeger in toen je de huidige problemen nog niet had? Het idee daarbij is dat door het opnieuw inzetten van deze kwaliteiten, mensen sterker worden en beter kunnen omgaan met de problemen die ze nu hebben. De methodiek werkt heel goed, maar het is soms lastig om de uit het zicht geraakte kwaliteiten op te sporen. Ik ben dan ook heel blij met het spel als hulpmiddel daarbij´.

Verborgen kwaliteiten vind ik een van de meest interessante ingangen voor persoonlijke ontwikkeling. Ik zou persoonlijke ontwikkeling omschrijven als: worden wie je bedoeld bent te zijn. Het gaat er dus om méér te worden wie je bent, authentieker. Wie wil dat nou niet zou je zeggen? Maar door ervaringen in het leven kunnen mensen een deel van wie ze echt zijn, kwijtgeraakt zijn. Vaak zijn door deze ervaringen belemmerende gedachten ontstaan, die kwaliteiten kunnen gaan tegenhouden. Als je denkt ´wat ik wil, dat kan toch niet´, kan een kwaliteit als ´initiatiefrijk´ na verloop van tijd uit het zicht raken.

De kwijtgeraakte kwaliteiten kun je weer terugvinden in je schatkist. Als je blij wordt van de inhoud van die schatkist is dat een sterke motivatie om deze gedachten uit de weg te ruimen. Een sales-trainer zei aan het einde van de training ´Verborgen Kwaliteiten´: ´Ik ben een leukere man dan dat ik dacht!´. Ik heb er alle vertrouwen in dat het hem gaat lukken om méér te worden wie hij is.