Verborgen kwaliteiten in teams

Geplaatst door Peter Gerrickens op zondag 18 februari 2018

Een van de leukste vragen bij teambuilding is wanneer het team inzicht wil krijgen in de verborgen kwaliteiten van teamleden. De achterliggende gedachte is, dat wanneer teamleden de betreffende verborgen kwaliteiten gaan inzetten, het team als geheel daar beter van wordt.

In principe zijn meerdere invalshoeken mogelijk om verborgen kwaliteiten te achterhalen. De leukste en in mijn ogen ook de meest effectieve vind ik die van het ´geheim plezier´. De startvraag is daarbij: Welke vervormingen die je zelf niet hebt, vind je wél leuk bij anderen? Het blijkt dat in veel gevallen je deze vervormingen stiekem zelf ook zou willen hebben! Dit noemen we je geheim plezier vervormingen. Vaak zijn mensen zich hiervan niet zo bewust. Ik gebruik dan de kaarten ´vervormingen´ uit het Kwaliteitenspel om teamleden zich bewust te laten worden van hun geheim plezier.

Het idee achter deze opdracht is, dat de kwaliteiten die verborgen zitten achter de geheim plezier vervormingen, mogelijk latente kwaliteiten van jezelf zijn. Als je het bijvoorbeeld leuk vindt als anderen ´bot´ doen, is ´directheid´ wellicht een verborgen kwaliteit van jezelf. Of zou je de kwaliteit ´hulp vragen´ meer kunnen ontwikkelen als je het wel wat vindt hebben als iemand zich ´afhankelijk´ opstelt. Dit mechanisme heet projectie.

In de vervolgopdracht krijgen de teamleden de opdracht één van hun geheim plezier vervormingen non-verbaal uit te beelden. De rest van het team moet raden om welke vervorming het gaat. Hilariteit alom! De reden waarom ik dit laat doen is enerzijds dat door het uitbeelden, teamleden méér contact krijgen met hun eigen geheim plezier. Daarnaast krijgt de rest van het team een kant van iemand te zien die ze helemaal niet kennen. Zo ging een kleine, verlegen vrouw voor de groep staan en begon ze zichzelf op de borst kloppen. De rest van het team begon spontaan te klappen!

Na het uitbeelden en raden van de geheim plezier vervormingen, krijgen teamleden de opdracht om in tweetallen elkaar te helpen bij het zoeken naar de kwaliteiten die verborgen kunnen liggen achter hun geheim plezier vervormingen. Als daar bijvoorbeeld vijf mogelijk verborgen kwaliteiten uit komen, is de vraag: Welke van deze kwaliteiten zou je het liefst willen gaan ontwikkelen in dit team en op welke manier zou deze kwaliteit een positieve bijdrage kunnen leveren aan het team? Het is daarbij ook van belang na te gaan of er een belemmerende gedachte is die het inzetten van deze kwaliteit tegenhoudt. Stel dat je meer initiatief wilt tonen in het team en je de belemmering ´ik word niet serieus genomen´ hebt. Je loopt dan de kans dat je deze kwaliteit niet gaan inzetten. Het je bewust worden van de belemmering helpt je vaak al een stap verder.

De laatste stap is dat teamleden om de beurt aan elkaar vertellen welke kwaliteit ze méér willen gaan laten zien in het team. Het voordeel van het informeren van elkaar hierover is, dat dit het gemakkelijker maakt de betreffende kwaliteit ook daadwerkelijk te laten zien. Teamleden zullen dan immers niet meer vreemd opkijken als jij ander gedrag vertoont dan dat ze van je gewend zijn.

Als teamleden behoefte hebben het verband te leggen tussen de ontdekte latente (verborgen) kwaliteiten van zichzelf en kwaliteiten van zichzelf die ze goed ontwikkeld hebben, kun je ze een Geheim Plezier Kwadrant® van zichzelf laten maken.

Ben je teamcoach of trainer en lijkt het je leuk om met bovenstaande methodiek te leren werken, dan kun je bij ons de training ´Verborgen Kwaliteiten´ volgen.  Lees meer...